Wira Emas Paralimpik Dapat RM1 Juta

Wira Emas Paralimpik Dapat RM1 Juta | Tiga atlet Paralimpik yang melakarkan kejayaan dan menjadi sejarah untuk negara pada temasya Sukan Paralimpik 2016 di Rio de Jeneiro, Brazil bakal dapat RM1 Juta dan pencen RM5,000sebulan seumur hidup yang dibayar serta-merta.Wira Emas Paralimpik Dapat RM1 Juta
Wira Emas Paralimpik Dapat RM1 Juta

Wira Emas Paralimpik Dapat RM1 Juta

Sebelum ini dua wira emas paralimpik telah mencatat sejarah untuk Malaysia apabila menyumbang pingat emas masing-masing dalam acara sukan yang mereka sertai. Dua atlet tersebut adalah Mohamad Ridzuan Mohamad Puzi, 29 yang mengidap penyakit saraf otak cerebral palsy dan Muhammad Ziyad Zolkefli, 26, mengidap penyakit masalah pembelajaran. Sementara itu Romly mengidap penyakit kurang upaya interlektual.


Wira Emas Paralimpik Dapat RM1 Juta
Abdul Latif Romly Sumbang Pingat Emas Ketiga Malaysia

Berita terkini yang kita dapat melalui atlet paralimpik lompat jauh kategori T290 lelaki negara, Abdul Latif Romly, 19, menyumbang emas ketiga untuk negara di temasya Sukan Paralimpik 2016 dengan mencatatkan tiga rekod dunia sekaligus sebagai rekod baharu dunia dalam acara tersebut.

Ridzuan memenangi pingat emas pertama paralimpik negara melalui acara lari 100 meter T36 dengan catatan 12.07 saat diikuti pingat emas kedua melalui Ziyad dengan catatan rekod baru dunia dalam acara lontar peluru F20 dengan mencatat 16.84 meter dan Romly pula menyumbang pingat emas ketiga dengan mencatatkan tiga kali rekod dunia sekaligus dengan catatan 7.47, 7.54 dan 7.60 meter dalam acara kegemarannya.

Ketiga-tiga wira emas paralimpik negara itu akan mendapat RM1 Juta di bawah Hadiah Kemenangan Majlis Sukan Negara, yakni sama nilainya seperti dinikmati atlet yang memenangi pingat pada Olimpik Rio 2016 baru-baru ini.

Mengikut sejarah Paralimpik yang disertai sejak tahun 1972 di Jerman, Malaysia hanya pernah memenangi pingat perak dan gangsa saja.
Kejayaan raih tiga pingat emas tersebut, membolehkan lagu Negaraku berkumandang sebanyak tiga kali di bumi Brazil.

Pencapai hebat itu turut menceriakan seluruh rakyat Malaysia dan dimeriahkan lagi dengan sambutan Hari Raya Aidiladha pada hari ini.

Selain daripada itu, ada lago imbuhan diumumkan kerajaan, Naza Corporation Holding (Naza) turut mengumumkan akan menerima ganjaran berrupa kenderaan Kia Sportage kepada pemenang pingat emas paralimpik Malaysia itu.

Ketiga-tiga mereka juga akan menerima tiket penerbangan percuma sepanjang hayat daripada syarikat AirAsia.

Kita sebagai rakyat Malaysia sepatutnya merasa banga dan mengucapkan jutaan terima kasih kepada mereka. Tahniah buat atlet paralimpik yang memenangi pingat emas dan semoga ramai lagi atlet paralimpik lain menyumbang pingat untuk negara Malaysia juga. MALAYSIA BOLEH....!

Wira Emas Paralimpik Dapat RM1 Juta Wira Emas Paralimpik Dapat RM1 Juta Reviewed by KamilSalleh on 12.9.16 Rating: 5

Tiada ulasan